Актуелно
0
0
0
s2smodern

Након оснивања Асоцијације слободних одборника, којој је у суботу приступило 687 одборника из Србије, међу којима су потписници и одборници из Шапца, градоначелник Шапца и председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић поздравио је оснивање Асоцијације

Он је подсетио и на боравак представника општина Параћин и Чајетина и Града Шапца у Стразбуру, на ком су на седници Конгреса регионалних и локалних власти Савета Европе говорили о стању демократије у Србији.

Указао је на претње и уцене којима су изложене средине у којима није на власти Српска напредна странка и одборници у тим локалним самоуправама.

– Тада су 443 одборника потписала да се на њих врши нека врста притиска, а данас их је 687 и очекујем да ће их бити још више. Ти људи који представљају грађане су свесни да нешто мора да се промени у срединама у којима живе. Централизација коју је спровео Александар Вучић је довела до тога да ниједна општина у Србији нема новац на који има право по закону, рекао је Зеленовић и нагласио да то неће донети ништа добро градовима и општинама, јер они неће моћи да се развијају.

– Зато морамо да учинимо значајан искорак. То што имамо потписан Споразум са народом је први добар иницијални корак. Циљ оснивања Асоцијације јесте да се заштите права грађана, да се укаже на претње Вучићевог режима, да се пружи одговарајућа правна подршка одборницима који су опозиција Српској напредној странци и да сви заједно радимо на остварењу заједничког циља – да се поштује Европска повеља о локалној самоуправи. Да сваки град у Србији има права на своју политичку, финансијску и административну независност, рекао је Зеленовић.

 

За рад и живот без уцена и притисака

Небојша Зеленовић сматра и да нико не може да одбије иницијативу која стигне од оволико потписаних одборника, који су најнепосреднији представници грађана Србије. Додао је да опозициони одборници који су приступили Асоцијацији желе бољи живот у својим локалним самоуправама, живот без уцена и притисака, и да је сигуран да ће из дана у дан све више представника грађана приступити Асоцијацији слободних одборника.

Извор: Данас, 26. фебруар 2019.г.

© 2013-2020 Zajedno za Srbiju  | Sva prava zadržana |